Viinin vähentymisen torjumiseksi asiantuntijat rohkaisevat eurooppalaisia tuottajia tutkimaan matalan ja alkoholittomien viinien kasvavia markkinoita tarjoamalla taloudellisia potentiaalia.
Viinin nauttiminen on osa Euroopan kulttuurihistoriaa, ja on tullut muodikasta juoda vähemmän, etenkin nuorempien sukupolvien keskuudessa.
Siksi ryhmä asiantuntijoita rohkaisee eurooppalaista viiniteollisuutta omaksumaan matalan ja alkoholittoman viinin kasvavat markkinat. Se voi olla avain lopettaa negatiivinen taloudellinen suuntaus.
EU: n kansalaisten osuus viinin maailmanlaajuisesta kulutuksesta on noin puolet, joka juo 107 miljoonaa hehtaaria vuonna 2023. Mutta kulutus on vähentynyt monien vuosien ajan.
Vuoden 2010 ja 2020 aikana EU: n kulutus laski melkein neljänneksellä. Tämän laskun odotetaan jatkuvan, vaikkakin hitaammin.
Asiantuntijoiden mukaan tämän laskun syyt ovat terveysongelmat ja muuttuvat juomataput. Siten ajatus tarjota kuluttajille alhaisia tai alkoholittomia vaihtoehtoja.
Viime vuonna EU: n komissio perusti pohdintaryhmän tutkimaan viiniteollisuuden tilannetta.
The reason was “to address the current challenges that the wine sector is facing, such as extreme weather conditions, how to adapt to a changing climate and changing environment, but also shifts in consumer taste”, as Gerardo Fortuna explains, a Euronews reporters who kattaa teollisuuden.
Kun otetaan huomioon kansainvälisen kaupan nykyinen kova tilanne, viinin vienti on vähentynyt ja kotimainen kulutus, Fortuna sanoo.
Siksi heijastusryhmä suositteli teollisuudelle tutkimaan matalan tai alkoholittomien viinien segmenttiä, jotka ovat yhä suositumpia.
Eurooppalaisille tuottajille on kasvava markkinoiden potentiaali, koska alkoholittomien viinien maailmanmarkkinoiden koko kasvaa nykyään lähes 8 miljardista eurosta 14 miljardiin euroon vuoden 2031 loppuun mennessä.
Tämä edustaa yli 10%: n vuotuista kasvuvauhtia. Suurimmat markkinat ovat Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Intia.
Näyttää siltä, että ylpeät EU-viinintuottajat tulevat vihdoin ajatukseen alkoholittomasta viinistä. Se on merkittävä muutos verrattuna vain muutama vuosi sitten.
Perinteisten viinien etujen tasapainottaminen nousevilla mahdollisuuksilla on haaste eurooppalaisille viinintuottajille, sanoo Euroopan parlamentin maatalouden komitean varapuheenjohtaja Eric Sargiacomo.
Mutta teollisuus on hyvissä asemissa, tekee siitä menestyksen, hän sanoo.
Aina on vaikea luopua pitkistä rakastetuista perinteistä ja omaksua muutosta, mutta yleinen alkoholittomaton viini voi olla maukas ja terveellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia juomista ilman alkoholia.
Ja jos eurooppalaiset viininvalmistajat saavat täysin aluksella, tämä voi olla myös voimakas liiketoimintamahdollisuus tulevina vuosina.